Ny legeplads: Biodiversitet i børnehøjde

17. september 2024

Kan man blive klogere på biodiversitet gennem leg? Det mener Zoologisk Have, der nu åbner nyt udeområde og legeplads, som skal være med til at fortælle store som små, hvordan alle dyr og planter har en essentiel rolle for vores planet.

ZOO har fået et helt nyt grønt område ved Skoletjenestens undervisningslokaler under Zootårnet. I det nye udeareal er der indrettet en legeplads, hvor de mindste har mulighed for at klatre rundt mellem træstammer og buske, hoppe fra blad til blad og få fornemmelsen af, hvordan verden ser ud fra insekternes vinkel.

ZOO er en central undervisningsinstitution, der hvert år underviser over 40.000 børn og voksne om dyrenes verden gennem møde med levende dyr, dissektioner, dyrelort og andre sanselige oplevelser.

Takket være en milliondonation fra Villum Fonden kan skoler og daginstitutioner, der besøger ZOO i hverdagen, blive endnu klogere på biodiversitet og lege sig til nye handlemuligheder for at passe på verdens dyr.
I weekenden vil det grønne område kunne bruges af Havens andre gæster.

-Den sansemæssige oplevelse er helt essentiel i ZOOs tilgang til undervisning. Vi tror desuden på, at jo mere, du er knyttet til naturen, jo mere vil du gøre for at passe på den. Og det kan man ikke lære for tidligt i en tid med klima- og biodiversitetskrise, siger adm. dir Pernille Mehl.

Både legepladsen og udeareal er udført i bæredygtige materialer, og ZOO har et håb om, at både børn og voksne bliver inspireret til selv at skabe rum for biodiversitet ude på skolerne samt hjemme i haven.

-De nye rammer giver børnene en anderledes tilgang til dyrenes fantastiske verden og målet er, at de gennem livet vil bygge en naturlig bro mellem leg, udeliv og natur. Et kreativt legemiljø er desuden et naturligt sted at knytte venskaber, afprøve grænser samt udvikle sig motorisk, kognitivt og socialt. Så man kan sige, at det nye udeareal virkelig favner alle vores værdier, lyder det fra Pernille Mehl.

Biodiversitet har været en kerneværdi i mange år for ZOO, som bl.a. har haft et avlscenter for padder og insekter siden 2002. Her har man avlet i alt 265.011 klokkefrøer, strandtudser, grønbrogede tudser, grøn pragtorbist og sort pragtorbist, der er blevet udsat i den danske natur.

FAKTA:
Villum Fonden har givet 2,1 millioner kroner til projektet ’Uderum – en sanselig verden med plads til diversitet’.

Det nye udeareal er udviklet af undervisnings- og formidlingsteamet i ZOO i samarbejde med vores driftsteam og anlægsdesignere.

Bevillingen til projektet er givet under Villum Fondens opslag ’Dagslys og frisk luft 2023’.

Det grønne område skal have lege- og undervisningselementer til gavn for skoler og daginstitutioner i hverdagen og familier med børn i weekenden.

Legeplads