Nandu

Fakta

Dansk navn

Nandu

Engelsk navn

Rhea

Videnskabeligt navn

Rhea americana

Udbredelse/levested

Pampas i det østlige Sydamerika

Vægt

20-25 kg

Højde/længde

127-140 cm

Levealder

20-25 år

Rugetid

35-40 dage

Antal unger

13-30 æg (rekord i alt 80 æg)

Kønsmoden

2-3 år

Føde

Altædende: plantedele, frø, rødder, frugt, insekter - især græshopper - krybdyr og padder

Biologi Nandu

Nanduer er sydamerikanske strudse, der minder meget om den afrikanske struds og den australske emu. Nanduen har kompakt krop, lang hals med lille hoved og lange kraftige ben. Nanduen har grå fjerdragt, og hannen har sort bryst. Der findes to underarter: Den store nandu og den lille. Den store nandu, som du kan se i Zoo, har grå fjerdragt, og hannen har sort bryst. Den lille nandu er mindre, med hvide fjerkanter, og hannen har ikke sort bryst.

Hos nanduer er det hannen, der tager sig af ungerne. Hannen bygger først en rede. Herefter kurtiserer han i 3-4 uger flere hunner og parrer sig med dem. Når hannen kurtiserer hunnerne, puster han fjerdragten op og slår vingerne ud og udstNandu øder en karakteristisk "boom"-lyd. Han kan parre sig med op til 12 hunner, der alle lægger æg i den samme rede. Når hunnen har lagt æggene, bevæger hun sig videre ud på jagt efter en ny han og overlader rugningen til hannen. Reden er en fordybning i jorden, og når hannen ruger, spreder han vingerne helt ud over æggene og drejer hovedet tilbage, så det kan hvile på kroppen. Når kyllingerne klækkes, følger de hannen med det samme. Han viser dem, hvor de kan finde føde, og beskytter dem mod rovdyr og andre farer. Først efter 6 måneder forlader hannen kyllingerne. Nu kan de klare sig selv.

Horisontal Navigation

Zoologisk Have - Roskildevej 32 - DK-2000 Frederiksberg - Tlf.: 72 200 200 - E-mail: zoo@zoo.dk
Copyright © 2008 København Zoo. Alle rettigheder er beskyttede. Juridiske forbehold