Afrikansk dværgand

Fakta

Dansk navn

Afrikansk dværgand

Engelsk navn

African Pygmy Goose

Videnskabeligt navn

Nettapus auritus

Udbredelse/levested

Vådområder i tropisk Afrika og på Madagaskar.

Vægt

260-285 gram

Højde/længde

30-33 cm

Levealder

10-15 år

Drægtighed/rugetid

23-24 dage

Antal unger

6-12 æg

Kønsmoden

1-2 år

Føde

Frø fra vandliljer, vandplantedele, vandlevende insekter og små fisk.

Afrikansk dværgand: Foto Michael MichaelsenBiologi

Den afrikanske dværgand er verdens mindste andefugl. Hannens fjerdragt er rødbrun med hvidt bryst og sort overdel, næbbet er helt gult, og hovedet har markante hvide og metalgrønne tegninger med sort isse. Hunnens fjerdragt er mindre farvestrålende, men begge køn kan være meget svære at få øje på, når de svømmer rundt mellem vegetationen i søerne.

Dværganden tilbringer størstedelen af livet i vandet, som den kun forlader for at hvile på en gren i nærheden. Man møder den kun sjældent gående på landjorden. Den har sin rede i hule træer eller i termitboer.

Dværganden lever hovedsageligt af frø fra vandliljen, og dens korte kraftige næb er netop tilpasset denne form for føde.Afrikansk dværgand: Foto Michael Michaelsen

Horisontal Navigation

Zoologisk Have - Roskildevej 32 - DK-2000 Frederiksberg - Tlf.: 72 200 200 - E-mail: zoo@zoo.dk
Copyright © 2008 København Zoo. Alle rettigheder er beskyttede. Juridiske forbehold